Succé vid invigning av återbruksbutiken i Uppsala

Nu är vi igång på riktigt. Fredagen den 24:e mars invigdes den nya återbruksbutiken på Långtradargatan i Uppsala. Ca 150-200 besökare hittade dit under invigningstimmarna och merparten av det nya överblivna materialet från stadbyggnadsprojektet Rosendal cirkulerades ut på marknaden igen!

Wiklunds; invigning återbruksbutik, Uppsala BLC, Foto: Mats Åsman

Tillsammans med Wiklunds har Uppsala kommun öppnat en återbruksbutik på Bygglogistikcenter på Långtradargatan i Fyrislund. I butiken säljs återvunnet byggnadsmaterial – till kraftigt reducerade priser.

– Återbruksbutiken är ett konkret exempel på hur vi, tillsammans med Wiklunds, bidrar till att minska klimatpåverkan från kommunens byggprojekt, säger Jill Bergefur, enhetschef mark- och exploatering, Uppsala kommun.

Att minska klimatpåverkan i bygg- och anläggningsprocessen är ett av Uppsala kommuns fokusområden. En viktig del i det arbetet är att skapa förutsättningar för ett ökat återbruk inom byggande. Kommunen har även som mål att avfall ska förebyggas, och genom att ta hand de produkter som redan producerats och ge dem en andra chans, minskar uttaget av nya resurser.

– Materialet och byggnadsdetaljerna i butiken kommer för tillfället från vår nyöppnade återbruksdepå i Rosendal där byggentreprenörerna kostnadsfritt kan lämna in överblivet byggnadsmaterial för återbruk. Men tanken är att även andra aktörer inom bygg- och anläggning i Uppsala ska kunna nyttja återbruksverksamheten och därmed sänka sina klimatavtryck, berättar Niklas Blomberg, marknads- och försäljningschef, Wiklunds.

Återbruksbutiken invigdes den 24 mars 2023. Butikens första två kunder, Susanne Fagerberg och Fredrik Jennlinger från Länsförsäkringar passade på att köpa (mycket billiga) pallkragar. Susanne är försäkringsjurist och naturvårdssamordnare/hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar i Uppsala och hon lovordade Uppsala kommuns och Wiklunds gemensamma initiativ.

– Länsförsäkringar vill vara med och driva hållbarhetsfrågorna i byggbranschen och vi tycker det här verksamheten är toppen. Jag ser framför mig att vi knyter överenskommelser med våra partners inom bygg att de först och främst kollar här om det finns användbart byggmaterial. Förutom hållbarhetsaspekten har materialet som finns här också den stora fördelen att det är nytt och oanvänt, sade hon.

Wiklunds; invigning återbruksbutik, Uppsala BLC, Foto: Mats Åsman

Björn Eriksson från Håbo Björntjänst AB fanns också på plats invigningsdagen. Företaget arbetar huvudsakligen med ombyggnader för privatkunder.

– Det är perfekt med de låga priserna i butiken. De gör att jag kan sänka byggkostnaden för mina kunder, sade han.

Björn kände till Wiklunds koncept med försäljning av återbrukat byggnadsmaterial redan innan öppningen av butiken i Uppsala. Han hade nämligen besökt logistikföretagets återbruksbutik i Kallhäll i norra Stockholm.

Wiklunds; invigning återbruksbutik, Uppsala BLC, Björn Eriksson, Håbo Björntjänst. Foto: Mats Åsman

– Vi har mycket goda erfarenheter från den verksamheten, berättar Magnus Rödin, Wiklunds. Butiken öppnade i juni 2022 och till och med februari i år har vi hanterat 150 000 kilo byggmaterial och byggnadsdetaljer och bidragit att det kommit till nytta i stället för att slängas.

Wiklunds; invigning återbruksbutik, Uppsala BLC, Foto; Mats Åsman

Nytt material från Rosendal är redan på väg att fyllas på i butiken. Så håll utkik i webbutiken